Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Motion 2008:52
av Erna Arhag
 
 
En nämnd för överprövning på den nationella nivån
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

1. Kyrkomötet beslutar att en gemensam nämnd för valprövning, överklagande och ansvarsnämnd inrättas på den nationella nivån.

2. Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att utreda dels förslag till ny lydelse av kyrkoordningen, dels följdverkningar av ändrad lydelse av kyrkoordningen om till exempel den nya nämndens antal, sammansättning, kompetens och ansvar.

3. Kyrkomötet beslutar att Kyrkostyrelsens utredning/skrivelse beslutas av Kyrkomötet 2009 med ikraftträdande för den nya nämnden från och med nästa mandatperiod.

Motivering

Svenska kyrkan på nationell nivå har ansvar för kyrkans gemensamma angelägenheter bland annat i fråga om överprövning av beslut (kyrkoordningen 10 kap). Det finns tre särskilda organ för detta, nämligen Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar, Svenska kyrkans valprövningsnämnd och Svenska kyrkans överklagandenämnd. Respektive nämnds ansvar, uppgifter och sammansättning framgår av kyrkoordningens 14, 15 och 16 kap.

Svenska kyrkans valprövningsnämnd inrättades från den 1 januari 2000 efter modell från riksdagens valprövningsnämnd. Svenska kyrkans överklagandenämnd inrättades samtidigt och hade sin föregångare i Kyrkans besvärsnämnd. Nämnderna har fattat ett antal beslut inom respektive kompetens- och ansvarsområde sedan den 1 januari 2000. Verksamhetsberättelse från nämnderna redovisas årligen till Kyrkomötet. Jag kan inte finna några egentliga bärande skäl till att det behöver finnas tre olika nämnder för överprövning. Det antal ärenden som handläggs och beslutas av respektive nämnd, skulle med fördel kunna göras av en gemensam nämnd – en högsta instans för Svenska kyrkans ärenden som överklagas.

Genom att nuvarande tre överklagandenämnder sammankopplas/sammansmälts till en överprövningsinstans vinner Svenska kyrkan, utöver besparing av förenklad och effektiviserad administration, även en stark samlad överprövningsinstans med större likformighet, objektivitet och rättssäkerhet.

Sammansättning av ledamöterna i den nya nämnden måste väl spegla lämplig kompetens och kvalifikationer för beslut av samtliga ärendeslag som kan överklagas enligt kyrkoordningens bestämmelser.

Kyrkostyrelsen bör ges i uppdrag att utreda de förändringar som måste göras i kyrkoordningen samt återkomma med ändringsförslag i skrivelse till Kyrkomötet 2009. Det är viktigt att Kyrkomötet kan fatta beslut om ikraftträdande från och med nästa mandatperiod.

Århus den 20 juli 2008

Erna Arhag (m)

Previous PageAlla motionerNext Page